Home Segédlet laboreredményekhezCarcinoembrionic antigen (CEA)

Carcinoembrionic antigen (CEA)

Mi a CEA? 
A CEA egy kb. 180-200 kD súlyú glükoprotein, ami a magzati élet során a vastagbél hámsejtjeiben nagy mennyiségen termelődik és kerül be a keringésbe. A születés után a molekula termelése szinte teljesen megszűnik. A CEA egy tumor-specifikus marker, – a daganat-markerek nagy családjába tartozik – minek mérése segíti a daganatos betegségek laboratóriumi módszerekkel történő megállapítását. 

Mi a jelentősége a CEA-szint emelkedésének? 
A CEA szintjének emelkedése leginkább a szervezetben kialakuló malignus sejtburjánzással összefüggésben jelentkezik. Elsősorban különböző érettségű adenocarcimomákban termelődik és jut be a vérbe. A legkifejezettebben a gastointestinális rendszer ( colon, rectum, vékonybél és pancreas) malignus folyamatait, valamint az ovarium, az emlő és a tüdő adenocarcinomáit jelzi. A vérben kimutatható koncentrációja összefüggésben áll a daganatszövet mennyiségével, tehát értékéből következtetni lehet daganatszövet szervezeten belüli elterjedésére (metastasis). Mivel a CEA egy nem szervspecifikus daganat marker, – ellentétben pl. a PSA-nak rövidített prosztata specifikus antigénnel – általa a folyamatot lokalizálni nem lehet. 

Milyen egyéb esetekben emelkedhet a CEA? 
Enyhébb emelkedés lehet az alábbi betegségek esetében is: pancreatitis, máj-cirrhosis, veseelégtelenség. 

Hogyan mérhetjük meg kutyákban a vér CEA- szintjét? 
A méréshez fajspecifikus, azaz kutya CEA ELISA kit áll rendelkezésre (a humán nem alkalmas). A méréshez szérumra van szükség (piros cső). 

     

Mennyi a normálértéke? 
A CEA normálértéke a vérszérumban 0-5 ng/ml között van. 

Hogyan értelmezzük a CEA-szint emelkedését?
Az 5-10 ng/ml érték: 
A 10-20 ng/ml emelkedés: 
A 20 feletti értékek: 
kétes (enyhe emelkedés)
közepes
nagyfokú emelkedés (valószínűsített malignus folyamat) 
Vegyük figyelembe: A CEA emelkedése önmagában nem elégséges egy daganatos betegség megállapításához (csak egy vizsgálat a több közül). A CEA szint emelkedése esetén a megfelelő képalkotó módszerekkel (UH, RTG stb.) kell megerősíteni a malignitás gyanúját. 

Miben lehet segítségünkre még a CEA? 
Az emelkedett CEA-szint csökkenése jól jelzi az alkalmazott daganatterápia (sugár-, illetve citosztatikus kezelés) vagy a sebészi eltávolítás hatékonyságát

Vélemény, hozzászólás?