Home Segédlet laboreredményekhezC-Reaktív Protein (CRP)

C-Reaktív Protein (CRP)

Mi a CRP? 
A C-reaktív protein (CRP) egy akut fázis protein (APP), ami gyulladásos folyamatok alatt jelenik meg a vérben (1. kép). Egy gyulladásos folyamat beindításához az immunrendszer ún. proinflammációs citokineket (interleukin-1 és 6, alfa-tumornekrózis faktor) képez, amik stimulálják a májsejtekben az akut fázis fehérjék képződését. Az APP-knek 2 csoportja van, a fő APP-k (C-reaktív protein és szérum amyloid) és a mellékes APP-k (haptoglobin, alfa-1 acid glükoprotein és a fbrinogén). Az utóbbiak az egészséges szervezetben is kimutathatók, stimulációs hatásra szintjük, csak 2-10-szeresére emelkedik a vérben. A fő APP-k ellenben egészséges szervezetben alig mutathatóak ki, gyulladásos inger vérszintjüket 10-1000-szeresére növeli. További pozitív tulajdonságuk, hogy a gyulladásos stimulust szinte azonnal jelzik és ennek megszűnésével, gyorsan eltűnnek a vérből. Itt jegyezném meg, hogy az említettek csak kutyákra igazak, mert macskákban nincs CRP, helyette a fő APP a szérum amyloid (SAA) és az alfa-1 acid glükoprotein (AGP). 


(1. kép)

Mikor érdemes a CRP szérum-koncentrációját megmérni?
1., Minden klinikai és szubklinikai, akut és krónikus gyulladás gyanúja esetén.
2., A gyulladás kezelésének monitorozása. 

Milyen minta szükséges a vizsgálathoz?
Egy piros kupakos, azaz szérumos csőbe kell 1-2 ml a vénást vért venni. 

Mennyi ideig stabil a minta a meghatározáshoz?
A cenrifugált és hűtött szérum 2 napig alkalmas a vizsgálatra. 

Hogyan végezzük a mérést?
CRP mérésére gyorsteszt (2. kép), valamint ELISA teszt áll rendelkezésre. A gyorsteszt a 10 mg/L alatt negatív, 20-ig enyhe pozitív, míg efölött pozitív próbát jelez. Az ELISA tesztnél, a megszerkesztett kalibrációs görbéről a pontos, számszerű érték leolvasható. 


(2. kép)

Mennyi az CRP normálértéke?
A CRP normálértéke: – kutya: < 10 mg/L 
(emelkedésének mértéke arányos a gyulladás súlyosságával) 

Mi befolyásolhatja a CRP értékét? 
A vemhes szukában a 3. hét körül megemelkedik a CRP vérszintje, ezért korábban vemhességi tesztként is használták. 

A CRP-teszt értékelése: 
CRP nagy érzékenységű vizsgálati módszer a gyulladásos folyamatok kimutatására (akut, szubakut, krónikus). Az érzékenysége és megbízhatósága sokkal nagyobb, mint a fehérvérsejtszám és a minőségi vérkép eltérései által nyújtott diagnosztikai jelzéseké. A gyulladás okáról és helyeződéséről azonban nem ad információt. A humán laboratóriumi diagnosztikában használata széles körben elterjedt (rejtett gyulladásos gócok felderítése, műtéti gyulladásos szövődmények korai kimutatása stb.). Ugyanez várható az állatorvosi diagnosztika területén is. 

Vélemény, hozzászólás?