Tesztoszteron

A tesztoszteron hormon a here Leydig-féle intersticiális sejtjeiben termelődik. A termelődés a hipofízis LH hormonjának, illetve a hipotalamusz gonadotropin releasing hormonjának (GnRH) szabályozása alatt áll. Kan kutyákban megfigyelték, hogy a tesztoszteron elválasztásnak a napi ritmuson túl (reggel alacsonyabb a cc.) egy kb. 80 perces pulzáló ciklusa is van. Ezért nincs értelme egyedi mérést végezni, ehelyett stimulációs teszt végzése (HCG, esetleg GnRH) javasolt. Alternatív módszerként a 20 percenkénti 4 mintavétel is szóba jöhet. A tesztoszteron más szteroid hormonokhoz hasonlóan fehérjéhez kötött és szabad formában kering a vérben. A rendelkezésre álló tesztek minkét hormon-frakciót mérik. A tesztoszteron a legfontosabb hím nemi hormon, többek között fenntartja a spermatogenesist, a libidót, elősegíti a prosztata és a külső nemi jelleg fejlődését. 

Mikor érdemes a tesztoszteront mérni? 

  • A here működésének vizsgálatakor (infertilitás).
  • A kétoldali rejtettheréjűség igazolására.
  • A kasztrálás sikerességének elbírálásakor (különösen a herélés után is hímként viselkedő kandúrok esetében).
  • Az ún. interszex állatok vizsgálata esetében.

Milyen minta szükséges a vizsgálathoz? 
Egy piros kupakos, azaz szérumos csőbe 1-2 ml a vénást vért kell gyűjteni. A szérum szeparátoros cső (SST) alkalmatlan a mérésre. 

Mennyi ideig stabil a minta a meghatározáshoz? 
Hűtőszekrényben a szérum kb. 1 hétig. 

Hogyan végezzük a HCG-stimulációs vizsgálatot? 
Több alternatív protokoll is létezik, de legegyszerűbb a következő, ami kutyáknál és macskáknál is alkalmazható: 

Az alapvér (1. vérminta) levétele után 40-50 NE/ttkg HCG-t adunk im., majd 2-4 óra múlva ismételten vért veszünk 
(2. vérminta). A stimulációhoz kiválóan használható a WERFACHOR A.U.V. inj, ami ampullánként 1500 NE HCG-t tartalmaz. 

Hogyan mérhetjük a szérum tesztoszteron szintjét? 
Legtöbb laboratórium kemolumineszcencián alapuló mérési technikát alkalmazó automatával végzi a meghatározást. Nálunk e célra a Biomerieux Vidas berendezése és tesztje használatos (1. kép). 


1. kép

A tesztoszteron-szint és a stimulációs teszt értékelése: 
A tesztoszteron vérszintje – az élettani bevezetőben említettek miatt – tág határok között ingadozik. Nagy általánosságban elmondható, hogy fiziológiás koncentrációja 2-17 nmol/l között helyezkedik el, de ritkán még ebből a tartományból is kiszaladhat. A kasztrált hímek értéke leginkább 0-0,5 nmol/l. A stimulációs teszt esetében a 2. minta legalább 50%-oskoncentráció emelkedése működőképes hereszövet jelenlétét igazolja. 

Vélemény, hozzászólás?