Home Segédlet laboreredményekhezVizelet kortizol:kreatinin arány (UCCR)

Vizelet kortizol:kreatinin arány (UCCR)

Mi az UCCR? 

Az UCCR (urine cortisol/creatinin ratio) egy hasznos módszer a hyperadreocorticismus diagnosztikájában, melynek klinikai tüneteit a vérben tartósan emelkedett glükokortikoid szint miatt kialakuló folyamatok jellemzik. 

Milyen okai lehetnek a hyperadrenocorticismusnak?

A hyperadrenocorticismus középkorú és idős kutyák gyakori, macskák ritka betegsége. Természetes ok lehet vagy a mellékvesekéreg hormontermelő adenomája, vagy az adenohipofízis ACTH termelő adenómája, mely kétoldali mellékvesekéreg hypertrophiát eredményez. Ez utóbbi szolgáltatja a természetes esetek több, mint 90%-át. A hyperadrenocorticismus harmadik formája a tartós exogén szteroid bevitel kiváltotta iatrogén típus, ami szinte kizárólag csak kutyák esetében alakul ki.

Milyen tünetei vannak a hyperadrenocorticismusnak?

Polyuria, polydipsia, megnövekedett hasterime (“lógó has”), a szőrzet megritkulása, a bőr elvékonyodása, izomsorvadás stb. 

Miért érdemes az UCCR-t használni a hyperadrenocorticismus diagnosztikájában? 

A hyperadrenocorticismus definitív diagnosztikájához viszonylag bonyolult és drága teszteket kell elvégezni. Az UCCR alkalmas arra, hogy egy olcsó eljárással teljességgel kizárjuk, vagy pozitív esetben fenntartsuk a betegség gyanúját. A pozitív érték esetében következhetnek a bonyolultabb stimulációs vagy szupressziós vizsgálatok. Ha csak egyszeri kortizol koncentrációt mérünk meg, akkor ez egy pillanatfelvételt mutat, az amúgy nagy napi ingadozást mutató paraméterről. Ha viszont a vizelet-kreatininnel arányítjuk, akkor az „kiiktatja” a napi ingadozás hatását és olyan, mintha 24 órás gyűjtött vizeletből határoztuk volna meg az átlagértéket! Az UCCR alkalmas vizsgálati módszer a hyperadrenocorticismus kezelési hatékonyságának elbírálásához is. 

Milyen minta szükséges a vizsgálathoz?

2 ml “stresszmentesen” gyűjtött reggeli vizelet. 

Mennyire stabil a minta a meghatározásokhoz?

Szobahőmérsékleten 2 nap, hűtőben 1 hét. 

Hogyan végezzük a mérést:

A vizelet kortizol szintjét a Biomeriaux Vidas automatájával mérjük, míg a vizelet kreatinin koncentrációját 10-20-szoros előhígításban a Roche Cobas Mira biokémiai automatával végezzük. 

Mennyi a normálértéke?

A számítás elvégzéséhez a 2 paramétert közös mértékegységre kell hozni (nmol/l)!

Az UCCR normálértéke kutya: < 13 * 10-6
macska: < 36 * 10-6 
Milyen a teszt érzékenysége és specificitása? 

NEGATÍV érték specificitása: 100%
POZITÍV értéke specificitása: 50% 
Az érzékenység mindkét esetben magas, de a pozitív értéknél egyéb zavaró hatások érvényesülhetnek (stressz, pheochromocytoma stb.). 

Milyen egyéb vizsgálatok szükségesek az emelkedett UCCR esetén valószínűsíthető hyperadrenocorticismus definitív diagnózisához? 

– alacsony dózisú dexametazon szupressziós teszt (LDDST)
– magas dózisú dexametazon szupressziós teszt (HDDST) – (hipofízis vagy mvk.?)
– ACTH-stimulációs teszt (iatrogen?)
– Endogén ACTH meghatározás (hipofízis vagy mvk. eredet?)
– Ultrahang vizsgálat 

Összefoglalás: 

A vizelet kortizol:kreatinin arány (UCCR) egyszerűsége és olcsósága, valamint megfelelő érzékenysége és specificitása miatt alkalmas vizsgálat a hyperadrenocorticismus gyanújának kizárására (100%), illetve gyanújának megerősítésére. 

Vélemény, hozzászólás?