Home Mintavétel, mintaküldés

Mintavétel, mintaküldés

A mintákat az egyes külső rendelőkből az alábbi lehetőségek igénybevételével lehet bejuttatni a laboratóriumunkba:

Budapest egészéből és Budaörs környékéről: ingyenes futárszolgálattal  (Suhajda Zoltán. 0620-2588795 telefonszám, hétfőtől szombatig).

Az ország bármely pontjáról: GLS futárszolgálattal ( a laborunk küldésnél kedvezményes árat számolnak), esetleg Elsőbbségi postával.

Személyesen hétfőtől péntekig 9-20 óráig, szombaton 15-18 óráig

Kérdéses esetén kérem hívja a 0620-9343119 (Dr. Szaniszló Ferenc) telefonszámot.

 

Vérvétel

Vérvételi technikák

A vérmintát lehetőleg olyan állattól vegyük, amely a mintavételt megelőző 6-12 órában nem kapott eleséget. Kutyából és macskából vénás vért a v. cephalica antebrachii-ből, a v. jugularis-ból, vagy a v. saphena-ból vehetünk. Vérvételkor a fokozott izgalmi állapottal járó adrenalinhatás a hematokrit-értéket és a fehérvérsejtszámot növelheti. Altatott állapotban változhat a hematokrit és a fehérjetartalom a lép elernyedése miatt, valamint pl. a xylazin emeli a vércukorszintet is.

Vérvételi eszközök

Magyarországon jelenleg 2 féle típusú vérvételi eszköz használatos. Az egyik vákuum alatt áll (Vacutainer®), a másik pedig speciális fecskendő, amelynek, ha megtelt, szára letörhető, és a vér centrifugálható benne (Sarstedt, Braun). Bizonyos vizsgálatokhoz még vesznek vért 2 ml-es hagyományos egyszerhasználatos fecskendőbe is, 19-21 G méretű tűvel.

 • Egyszerhasználatos kesztyű
 • Stranguláló gumiszalag
 • Bőrdezinficiens oldat, vattabucik vagy géztörlők, ragtapasz
 • Vérvételi harang
 • Vérvételi szelepes tű vagy szárnyas tű és megfelelő (kék) csatlakozó
Piros, 5 ml, 7 ml Gél és adalékanyag nélkül
 • Natív cső
 • Biokémia
 • Szerológia
Lila, 2 ml K2-EDTA, Na2-EDTA
 • Mennyiségi és minőségi vérkép, ACTH és Inzulin (palzmából) és PCR vizsgálatok. Nem használható: Ca++ és Mg++ függő enzimek ( AMYL, ALP) mérésére.
 • Mennyiségi és minőségi vérkép
 • ACTH és Inzulin
 • PCR vizsgálatok
 • Ammónia (jégen tartandó)
 • Nem használható: ionok, Ca2+– és Mg2+-függő enzimek (amylase, alkalikus phosphatase) mérésére
Kék Na-citrát, theophyllin, adenosin, dipyridamol
 • Haemostaseologia (alvadási vizsgálatok)
 • Nem használható: haematológiai és klinikai kémiai vizsgálatokhoz
Szürke Na-fluorid → glikolízisgátló, EDTA
 • Glükóz-konc.
 • Laktát-konc. (jégen)
 • Nem használható: enzimaktivitási tesztek, ionok, Ca- és Mg-függő enzimek mérése
 

Vérminta kezelése, tárolása

A vérvétel után az alvadásgátlót tartalmazó csöveket óvatosan, többször forgassuk át. Ha csepegtetéssel, nyílt rendszerben vesszük a vért, akkor már a vérvétel alatt forgassuk, mozgassuk a csövet, nehogy alvadék képződjön benne. Hevesen összerázni nem szabad. A szérumos csövet tegyük hűtőbe, vagy ha van centrifugánk, akkor hagyjuk állni szobahőmérsékleten 1-2 óráig, majd centrifugáljuk le. Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha a szérum illetve a heparinos plazma centrifugálva érkezne a laborba, mert így kapnánk a legpontosabb eredményeket. A centrifugált plazmát és szérumot postán is biztonsággal lehet szállítani. A lipémiás vagy hemolizált vérből igen nehéz, néha lehetetlen korrekt értékeket mérni.

 

Egyéb minták vétele

Vizeletminta vétele:

Lehetőleg hólyag punkcióval vagy katéterrel nyerjünk steril vizeletet. Ha erre nincs módunk, akkor engedjük el az első sugarakat és próbáljuk meg a lehetőségekhez képest a sterilitást megőrizni. Földről felszedett vizelet vizsgálatra alkalmatlan. A vizeletet legjobb steril fecskendőbe zárva eljuttatni a laborba.

 

Bélsárminta vétele:

Mindig friss bélsarat gyűjtsünk, és próbáljuk meg elkerülni a külső szennyezést. A legjobb a magfogóval nyert minta, amit közvetlenül a mintagyűjtő edénybe rakhatunk (kép az edényről).

 

Bőrkaparék minta vétele:

Steril szikepengével, mélyen kaparjuk meg az ép bőr és az elváltozott rész határát. Az irháig terjedő minta különösen a demodexek kimutatásához elengedhetetlen. Itt is ügyeljünk a sterilitásra.

 

Fülváladék vétele:

Steril pálcával nyúljunk be a hallójáratba, majd zárjuk le a mintavevőt.

 

Orrváladék, torokváladék, sebváladék és kötőhártya váladék vétele:

Steril üres, vagy transzport táptalajt tartalmazó pálcával. Ha utazik a minta, használjunk transzport táptalajt.

 

Tűbiopsziás minta vétele:

Speciális biopsziás mintavevővel vagy egy vékony (22-s) tűvel beszúrunk a viszonylag egységes szerkezetűnek gyanítható elváltozásba ( nyirokcsomó, bőrduzzanat, csomó, emlődaganat stb.) és mindenféle vákuum és aspiráció nélkül ki-be húzgáljuk a tűt anélkül, hogy kihúznánk a bőrből.  Ezt követően kihúzzuk a tűt és egy hátrahúzott duggattyújú fecskendőt illesztünk rá, majd tiszta tárgylemezre fújjuk a mintát. Ránézésre látszik, hogy sikerült-e a célzott területről alkalmas mintát venni (nem jó a tiszta vér, vagy a tiszta zsír vétele, hanem inkább halvány rózsaszín, sűrű konzisztenciájú anyagot próbáljunk nyerni), amit egy másik tárgylemezzel szétnyomunk, szétszélesztünk majd a lemezek szétválasztása után levegőn szárítunk. A száraz lemezeket tartóba helyezve postázzuk.