Home Berendezések

Berendezések

A laboratórium jelenlegi mérőberendezései:  

 

 

1., ADVIA-120 hematológiai berendezés:

A jelenleg használt hematológiai gépek közül a legelismertebb. A tudományos igényű méréseket is ezzel végzik. Méri a komplett hemogramot, 5 partos fehérvérsejt differenciálást végez, abszolút reticulocyta számot mér,  ezen kívül azok hemoglobin tartalmát is, a thrombocyta aggregátumokat is jelzi.

Három csúcstechnológiai módszert egyesítettek benne: lézeres áramlási citometria, optikai fluoreszcencia (retikulocyta számolás és a macskák trombocitáinak és vörösvérsejtjeinek megkülönböztetésére)  és lamináris áramlási citometria (hasonló elveken működik az IDEXX LaseCyte és a ProCyte „in house” automatája). Megbízhatósága, pontossága kiemelkedő, felhő-diagramjainak értékelésével a vérképzőrendszer minden működése nyomonkövethető.

 

 

2., Abaxis VetScan HM5:

Impedancia elven működő, 5 partos fehérvérsejt differenciálásra (eozinophyl is) alkalmas hematológiai automata. A gyakorlat igényeit kielégítő készülék, mely retikulocitát nem tud számolni, de a 22 egységből álló komplett hemogramot nagy pontossággal és gyorsasággal elkészíti, mintegy 17 állatfajra specifikálva.

 

3., BIOLIS 24i (Tokio Boeki, Japan) random-access asztali liquid klinikai kémiai analizátor (240 teszt/óra)

Ezen a készüléken mérjük az összes biokémiai paramétert.

 

4., NormaLyte Electrolyte Analyzer (ISE): 

Ezzel a készülékkel mérjük a Na+, K+, Cl-, Ca++ ionokat és a pH-t.  

 

5., miniVIDAS (bioMerieux):

Automata immuno-assay (Enzyme Linked  Fluorescent Assay), amivel kizárólak a PROGESZTERON hormont mérjük, a készülék és a teszt egyedülálló pontossága és megbízhatósága miatt.  

 

6., Siemens Immulyte 1000:

Automata immuno-assay, melynek vannak állatokra validált kitjei ( T4, TSH, fT4, TLI), illetve a humán szteroid hormon kitjei –validálás után – használhatók állatok esetében is. Nagy pontosságú és nagyon megbízható eszköz. 

 

Sysmex CA-500 haemostasis automata:

A megfelelő reagensekkel – 1:9 arányú citrátos plazmából) APTI/PTI és fibrinogén mérésére használatos. 

 

Siemens Clinitek Status+ Urine Analyzer:

A készülék képes a saját teszcsíkjának kvantitatív elemzésére és a vizelet protein/kreatinin (UPC) arányának megállapítására.

 

ELISA mosó és reader:

A nyílt rendszerű ELISA vizsgálatok végrehajtására (főleg tömegvizsgálatok igénye esetén). 

 

Alpha UV-fluoreszcens mikroszkóp és kamera (10 MP): 

Az immunfluoreszcens tesztek (IFAT) értékelésére,  fénymikroszkópos üzemmódban citológiai és egyéb festett készítmények értékelésére és fotózására, archiválására.

 

Laboratóriumunk a gyorstesztek közül elsősorban IDEXX SNAP teszteket( 4DX, cPL, fPL , Giardia, Feline Triple stb), az IFAT vizsgálatokhoz pedig Megacor lemezeket használ.

 

Genesig Q16 (Primerdesign) real-time PCR berendezés:

A DNS/RNS sokszorozás elvén alapuló nagyon specifikus és érzékeny mérési módszer egyes kórokozó vírusok, baktériumok és paraziták ( D. immitis,  D. repens stb.) identifikálására.

 

A leggyakrabban identifikált kórokozók:

Kutyáknál: D. immitis microfilaria, CHV-1, Mycoplasma spp, CDV, CPV, Helicobacter pylori stb.

Macskáknál: FeLV (integrált vírusgenom), FcoV (hasűri punktátumból és bélsárból), FHV, Chlamydophila spp, Tritrichomonas foetus (bélsárból) stb.

Lovaknál: EHV-1 és 4, Piroplasmosis (Theileria equi, Babesia caballi), Rhodococcus equi stb.

 

A labor szerves részét képezi az ŐSSEJT-laboratórium, ahol ló és kutya zsír-vagy csontvelő eredetű mesenchimális őssejtjeit (MSC) szeparáljuk, tenyésztjük és tároljuk folyékony nitrogénben.

Ehhez szükséges Co2-termosztát, lamináris steril box, inverz mikroszkóp, nitrogén-tartály.  A részletek a www.forstem.hu  honlapon olvashatók. 

A regeneratív medicina részét képezi az egyedülállóan jó minőségű PRP (platelet rich plasma=trombocita dús plazma) készítés is, ami a laboratóriumunkban egy saját fejlesztésű eljárással készül.

Így, egy fehér-és vörösvérsejtektől mentes, trombocitában dús plazmát tudunk előállítani, ami különösen nagy mennyiségű „growth factor”-t tartalmaz, mely nagymértékben segíti a sérült területek ( sebek, törések, ín-és szalagszakadások, porcsérülések, szaruhártya fekélyek) regenerációját.  

A PRP mindig saját vérből készül frissen, míg az ŐSSEJTEK viszont fajon belül adhatók (allogén), nem okoznak kilökődési reakciót, tehát folyékony nitrogénből felélesztve azonnal rendelkezésre állnak lovak és kutyák esetében.